Omatoimimuseo

Omatoimimuseon sijaitsee aivan Valtimon keskustassa, sen suurimmassa ja erikoisimman muotoisessa rakennuksessa. Museon rakenteissa on käytetty mahdollisimman paljon kierrätysmateriaaleja. Vitriinien ikkunat on tehty entisen pappilan lasiovista. Kunkin vitriinin seinät ja lattiat taas on peitetty remonttikohteista saaduin materiaalein.

Museossa on esillä Valtimon alueen esihistoriaa. Seinälle maalatussa kartassa näkyy, että seutu oli suotuisa asuinpaikka jo kivikaudella. Myös pronssikaudella on asutusta niukoista löydöistä päätellen ollut. Rautakauden löytö on kaikkia muita tunnetumpi. Miekan kopio on Pohjois-Karjalan museon ihaillumpia nähtävyyksiä. Alkuperäistä miekkaa säilytetään Kuopion museossa. Se löytyi jo 1800-luvulla joen rantatörmästä.

Kunnan esimies Sarasojan huone on sisustettu 1900-luvun alun tyyliin. Seinillä on paperitapetit ja lattialla siniharmaaksi maalatut leveät lattialankut. Huoneessa seisoo Sarasojan nuorena tekemiä huonekaluja ja lattiaa peittää käsin kudottu räsymatto.

Itsenäisyyden alkuaikaa esittelevään Sarasojan huoneeseen voi mennä tunnelmoimaan Sarasojan talosta tuotujen esineiden ja huonekalujen keskelle. Seinällä olevasta kokouspöytäkirjasta käy ilmi valtimolaisten yksimielisyys sisällissodan aikaan. Niin koulutetut kuin pelkän kiertokoulun käyneet miehet allekirjoittivat julkilausuman, jossa vaadittiin kaikkien paitsi kansanvaltaisesti valittujen järjestysmiesten aseista riisumista. Alueella ei kuollut ihmisiä sisällissodan aikana aseellisten yhteenottojen seurauksena.

Museon seinillä olevista kosketusnäytöistä löytyy lisätietoa mm. Murtovaaran talomuseosta. Murtovaaran pienoismalli on asennettu niin alas, että lapset ja pyörätuolilla kulkevat voivat tutkia sitä. Esteettömyys on muutenkin huomioitu, museoon pääsee aulasta hissillä. Lapsille on sisäänkäynnin luona museobingo, jota pelaamalla museon esineitä tulee katsottua hieman eri kantilta. Moottorisahaosasto kiinnostaa etenkin entisiä metsureita ja käsityöimiset voivat tarkastella museon rahoittaneen Rauha Laukkarisen pikkutarkkoja reikäompeleita ja sotavangin tekemää, ruohonkorsista taiturimaisesti punottua rasiaa. Viimeisessä vitriinissä hämmästyttää kaskirukiin pituus nykyrukiiseen verrattuna.

Omatoimimuseo on avoinna Kuntalaisten talon aukioloaikoina klo 9-15. Tervetuloa!