Puukoulu

Haapakylän eli Valtimon kansakoulu aivan kirkonkylän keskustassa kätkee sisälleen näyttelytiloja ja kesäkahvilan. Idyllisellä paikalla järven rantatöyräällä sijaitseva suuri hirsirakennus on kunnostettu muutamia vuosia sitten siten, että sitä voidaan käyttää lämpimään vuodenaikaan. Vieressä oleva kesäteatterilava ja kesäkahvilan ulkopöydät laajentavat käyttömahdollisuuksia rakennuksen ulkopuolelle.

Koulukaapissa on vanha projektori, jota kutsuttiin taikalyhdyksi. Sillä saattoi heijastaa lasisia diakuvia.

Valtimo-seura on sisustanut Puukoululle vanhanaikaisen luokkahuoneen puisine pulpetteineen ja karttatelineineen. Osuustoimintamuseossa on esillä Valtimolla toimineiden osuuskuntien historiaa. Vanhassa opettajanasunnossa on pieni Martta-museo ja palokuntaosasto. Kesäkahvilaa ovat pyörittäneet nuoret 4h-yrittäjät, joille se on ollut tuettu kurkistus yrittämiseen. Yhdistysten käytössä olevaan kokoushuoneeseen voi halutessaan tilata tarjoilun kahvilayrittäjältä.

Tänä kesänä veistoluokassa on esillä valokuvaaja Kimmo Kirveksen valokuvanäyttely. Kahvion ja luokkahuoneen seinillä on Valtimon koulun oppilaiden taideteoksia.