Makasiinimuseo

Valtimon viljamakasiini rakennettiin tarpeeseen. Jo vuosikausia oli harmiteltu sitä, että verovilja oli pitänyt kuljettaa nurmekselaisten määrääminä päivinä Nurmeksen maalaiskunnan makasiiniin. 1900-luvun alun katovuodet antoivat lisäpontta rakennushankkeelle. Asian tärkeydestä huolimatta ei makasiinin paikasta saatu aikaan yksimielisyyttä. Isännät ajoivat oman osuutensa rakennushirsistä omiin suosikkipaikkoihinsa, ja lopulta hirsikasoja oli kolme eri puolilla silloin vielä Haapakyläksi kutsuttua taajamaa.

Makasiini rakennettiin lopulta kuivalle hiekkasärkälle Joensuu-Kajaani -tien yläpuolelle. Rakennukseen tehtiin kaksinkertaiset hirsiseinät ja ristiin laudoitetut tiiviit lankkulattiat. Viljan ollessa osin rahan asemassa sille löytyi ottajia, ellei sitä ei suojattu kunnolla. Ikkunat tehtiin ylös ja suojattiin sisäpuolelta suljettavin luukuin. Viljasiilojen ovet teljettiin ja lukittiin siten, ettei niitä voinut yksi mies avata. Ulko-oven komea lukko oli osa tämän viljapankin turvallisuutta.

Viljamakasiinin hirsisillä seinillä on esillä erilaisia metsätyövälineitä. Esimerkiksi sahoja ja uittohakoja.

Valtimon lainajyvästö toimi osuuskunta-periaatteella. Osakkaat tallettivat sinne loppusyksystä oman vuosimaksunsa verran viljaa. Viljaa myytiin juoksevien kulujen kattamiseksi, makasiinin kunnostamiseen ja asiamiesten palkkioihin. Kun seudulla sattui huono katovuosi ja siemenviljat menivät perheen ruokiin, saivat osakkaat lainata makasiinista siemenviljaa. Se palautettiin syksyllä korkoineen. Lainaustoiminta oli joinakin vuosina hyvinkin runsasta ja muutamat perheet lainasivat viljaa säännöllisesti lähes joka vuosi.

Lainajyvästön säännöissä oli tarkasti määritelty säilytettävän viljan minimimäärä ja itävyys. Jos viljaa alkoi olla liikaa, sitä myytiin ruokaviljaksi, ettei se ehtisi säilytyksen aikana päästä huononemaan. 1960-luvun alussa makasiinin kylkeen rakennettiin viljakuivuri. Siellä saattoivat osakkaat kuivata ja säkittää omat viljansa. Myös perunajauhon tekemiseen hankittiin moottorikäyttöinen mylly.

Makasiinimuseon alakerrassa on esillä talonpoikaisesineistöä 1900-luvun alkupuolelta. Yläkerrassa on metsätyöaiheinen näyttely, jossa justeerien ohella voi tutustua Valtimon metsäkonekoulun vanhoihin moottorisahoihin.

Makasiinimuseolle palkataan kesäisin nuoria museo-oppaiksi. Museokierroksilla voi kuulla lisää museoesineistä ja vanhoista työtavoista. Museoon on ilmainen pääsy.